SZARLOTKA Z KREMEM KOKOSOWYM

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne ciasto dla smakoszy wypieków z jabłkami i kokosem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 50 dkg mąki
    - 2 jaja
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka śmietany
    - 25 dkg masła miękkiego ( ja dałam pół na pół z margaryną)
    - szczypta soli

    Warstwa jabłkowa :
    - 1,5 kg jabłek

    Krem kokosowy :
    - 1 l mleka
    - 3 budynie waniliowe z cukrem ( jeżeli bez cukru, to dać 2 łyżki na 1/2 l mleka)
    - 3/4 szklanki wiórek kokosowych

    tortownica o średnicy 27 cm
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Szarlotka z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miękkie masło z margaryną, cukier puder, jajka i śmietanę. Wyrobić w misce, a potem zagnieść na stolnicy. Podzielić na 2 nierówne części (1/3 + 2/3).
    Większą część rozwałkować i dać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część zawinąć w folię i dać do zamrażalnika.
  • Szarlotka z kremem kokosowym 2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto w formie.
  • 3. Ugotować budyń z podanych składników (oprócz kokosu).
    Do gorącego budyniu dodać kokos i dokładnie wymieszać.
    Gorący budyń wylać na jabłka i równo rozprowadzić po całej powierzchni.
    Na jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarła, ciasto z zamrażalnika.
  • Szarlotka z kremem kokosowym 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni około 50 - 60 minut.
    Po upieczeniu studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać wiórkami z czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować