Szarlotka z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miękkie masło z margaryną, cukier puder, jajka i śmietanę. Wyrobić w misce, a potem zagnieść na stolnicy. Podzielić na 2 nierówne części (1/3 + 2/3).
Większą część rozwałkować i dać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część zawinąć w folię i dać do zamrażalnika.
2.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto w formie.
3.Ugotować budyń z podanych składników (oprócz kokosu).
Do gorącego budyniu dodać kokos i dokładnie wymieszać.
Gorący budyń wylać na jabłka i równo rozprowadzić po całej powierzchni.
Na jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarła, ciasto z zamrażalnika.
4.Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać wiórkami z czekolady.
Komentarze