Szprotki z ryżem do kanapek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Świetny dodatek do kanapek ,domowej roboty.

  • 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim)
    2 puszki szprotek w oleju
    1 puszka krojonych pomidorów
    pęczek natki pietruszki
    cebula
    łyżka oliwy z oliwek
    sól ,pieprz

Szprotki z ryżem do kanapek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy bez soli al dente. Przelewamy zimną wodą i osączamy.
    Szprotki osączamy z oliwy ,przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
    Dodajemy ryż.
    Cebulę szklimy na oliwie ,dodajemy przetarte przez sito pomidory i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy. Sos studzimy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką. Wszystkie składniki mieszamy ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki ,aby się „przegryzło”.

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Komentarze

Podobne przepisy

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczony schab do kanapek

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada drobiowa do kanapek

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rolada drobiowa do kanapek

Krystyna32 Pyszna domowa wędlina. 30 min