Szpinakowy truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Leśny mech w trochę innej wersji. Z opisu wydawało mi się, że ciasto może być zbyt mdłe, dlatego postanowiłam dodać masę truskawkową. Okazał się to strzał w 10-tkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    1,5 szklanki mąki zwykłej
    szklanka cukru
    1,5 szklanki oleju
    5 jajek
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa truskawkowa
    3 galaretki truskawkowe
    1 kg mrożonych truskawek
    masa śmietanowa
    0,5 l. śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

Szpinakowy truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy.
    Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto.
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową.
    Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy