Leśny mech w trochę innej wersji. Z opisu wydawało mi się, że ciasto może być zbyt mdłe, dlatego postanowiłam dodać masę truskawkową. Okazał się to strzał w 10-tkę.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
1,5 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki zwykłej
szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa truskawkowa
3 galaretki truskawkowe
1 kg mrożonych truskawek
masa śmietanowa
0,5 l. śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Szpinakowy truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy.
Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową.
Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki.
Komentarze