Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki

Dodatkowo:
25 dag sera białego ( półtłustego )
2 łyżki śmietany 12 %
kawałek dojrzałego awokado
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka rzodkiewek
3 jajka
sok z cytryny
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem

  • 1. Ciasto:
    Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.
  • 4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.
  • 5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.
  • 6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.
  • 7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.
  • 8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiprzystawkatortwarzywarzodkiewkiJajkaawokadoszpinakWielkanocszczypiorekprzekąskaser białytwarożekdla gościze szpinakiemwytrawny tortnabiałz jajkiemciasto ze szpinakiemwiosenne daniewielkanocny stółprzepis_miesiąca1000przepis_z_olejem_rzepakowymwytrawny torcik

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada mięsna z jajkiem i warzywami

Dodane przez: juchab

Rolada mięsna z jajkiem i warzywami

Smaczna i ciekawa propozycja dla...

image-0kwhli4

Dodane przez: monisia1985

Torcik z galarety z warzywami i szynką

Ten nietypowy torcik powstał z...

Galaretka drobiowa z warzywami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem.

Taka galaretka jest niedroga w...

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodane przez: Ola1984

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pyszny, domowy twarożek do kanapek.

Przystawka śledziowa z jajkiem i warzywami.

Dodane przez: weronika63

Przystawka śledziowa z jajkiem i warzywami

Bardzo smaczna przystawka śledziowa...

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodane przez: bietka

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek idealny na śniadanie.

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.