Szpinakowy Ryż z Kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam to danie wszystkim miłośnikom szpinaku i zdrowej kuchni.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 3 porcje:

    2 torebki (po 100 g) ryżu brązowego (naturalnego)
    1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
    100 g (pół kubeczka) śmietany 18%
    450 g filetów z kurczaka
    olej
    sól
    czosnek granulowany
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowy ryż z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy dwie torebki ryżu brązowego. Gotujemy ok. 30 minut.
  • 2. W trakcie gdy ryż się gotuje, kroimy filety z kurczaka w kostkę średniej wielkości. Oprószamy pokrojone mięso solą, czosnkiem granulowanym (obficie) i tymiankiem (trochę), następnie przyprawione mięso mieszamy z prawie całą porcją śmietany - zostawiamy tylko łyżkę śmietany.
  • 3. Szpinak wrzucamy na patelnię i dodajemy odrobinę wrzątku. Kiedy się rozmrozi przyprawiamy solą i czosnkiem (dość obficie) i dusimy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany.
  • 4. Mięso razem ze śmietaną wrzucamy na patelnię na niedużą ilość rozgrzanego oleju i smażymy ok. 10-15 minut (aż kurczak będzie dobry). W trakcie smażenia ze śmietany zrobią się krupki przypominające serek - tak właśnie ma być.
  • 5. Gorący ryż po ugotowaniu wyjmujemy szybko z woreczków i mieszamy go na patelni ze szpinakiem. Nakładamy na talerz, a na niego kładziemy kawałki kurczaka w śmietanie.

Porady

Jeśli komuś zależy na czasie - można zrobić z białym ryżem, który gotuje się o połowę krócej niż brązowy. Ale brązowy jest zdrowszy i smaczniejszy. Polecam gorąco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować