Szpinakowy ryż z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy dwie torebki ryżu brązowego. Gotujemy ok. 30 minut.
2.W trakcie gdy ryż się gotuje, kroimy filety z kurczaka w kostkę średniej wielkości. Oprószamy pokrojone mięso solą, czosnkiem granulowanym (obficie) i tymiankiem (trochę), następnie przyprawione mięso mieszamy z prawie całą porcją śmietany - zostawiamy tylko łyżkę śmietany.
3.Szpinak wrzucamy na patelnię i dodajemy odrobinę wrzątku. Kiedy się rozmrozi przyprawiamy solą i czosnkiem (dość obficie) i dusimy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany.
4.Mięso razem ze śmietaną wrzucamy na patelnię na niedużą ilość rozgrzanego oleju i smażymy ok. 10-15 minut (aż kurczak będzie dobry). W trakcie smażenia ze śmietany zrobią się krupki przypominające serek - tak właśnie ma być.
5.Gorący ryż po ugotowaniu wyjmujemy szybko z woreczków i mieszamy go na patelni ze szpinakiem. Nakładamy na talerz, a na niego kładziemy kawałki kurczaka w śmietanie.
Porady
Jeśli komuś zależy na czasie - można zrobić z białym ryżem, który gotuje się o połowę krócej niż brązowy. Ale brązowy jest zdrowszy i smaczniejszy. Polecam gorąco.
Komentarze