REKLAMA

Ciasto Szpinakowo - truskawkowe

wyświetlono: 1096 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Zdrowo, kolorowo i bardzo smacznie:)))

opublikowany: 30.05.2015
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto szpinakowe:
    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    3 jajka
    1 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    0,5 szklanki mak pszennej
    1,5 szklani mąki krupczatki
    32g cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100g białej czekolady
    150g masła
    Okrągłe biszkopty

    Mus truskawkowy :
    500g truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    Krem śmietanowy:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka cytrynowa
    Skórka otarta z cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem olej. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem. Krótko zmiksować, na koniec dołożyć szpinak, ciasto wymieszać łyżką. Przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Od razu do gorącego budyniu włożyć połamaną na drobne kawałki czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę, wyłożyć na ciasto szpinakowe. Na masie poukładać biszkopty.
  • 3. Mus truskawkowy : Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Ostudzić. Truskawki, zmiksować na gładki mus, pod koniec wlać galaretkę. Dokładnie wymieszać ze sobą. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopty.
  • 4. Krem śmietanowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować. Przełożyć na mus truskawkowy. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Ciasto truskawkowe

Jestem bardzo szczęśliwa, gdy ciasta, które piekę, smakują. To jedno z moich ulubionych.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty galaretki opublikowany: 03.06.2015 | wyświetlono: 1113 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE