Ciasto szpinakowe z żurawiną

4.5 (165 ocen)

Odkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g świeżego szpinaku baby
    1 szklanka oleju rzepakowego
    sok z 1/2 cytryny
    1 szklanka białego cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    5 jajek
    ok 350-400g mąki tortowej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50g suszonej żurawiny

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady deserowej
    20ml mleka np 3.2%
    30g płatków migdałów

    tłuszcz oraz mąka do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Desery

Ciasto szpinakowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i osuszamy. Blendujemy go z olejem oraz sokiem z cytryny.
    Jajka miksujemy z cukrem, powoli dolewamy masę szpinakową.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z żurawiną i szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok godzinę- do suchego patyczka.
  • 2. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na całym cieście i posypujemy płatkami migdałów.

Porady

By ciasto nie obeschło najlepiej trzymać je pod szklanym kloszem lub przykryte folią spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować