Włoskie pasty to jest coś co każdy powinien spróbować. Proste w wykonaniu a dobór składników dowolny. Ja wczoraj do kurczaka dodałem cukinię, pieczarkę oraz szpinak.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron tagliatelle ( u mnie szpinakowy): 800 gramów
- filet z kurczaka: 5 sztuk
- cukinia: 2 sztuki
- pieczarki: 400 gramów
- szpinak liście mrożone: 400 gramów
- śmietana 30-36%: 1 litr
- czosnek: 4 ząbki
- przyprawy wymienione w przepisie: 1 sztuka
Szpinakowe tagliatellle z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznijmy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. W między czasie pokrójmy kurczaka, cukinię i pieczarki w pół plastry.
Szpinak przygotowuję oddzielnie. Rozmrożony szpinak podsmażam na patelni. Dodaję czosnku do smaku, imbiru, soli i pieprzu. Na koniec wlewamy odrobinę śmietany kremówki. Gotowe.
2.Ugotowany makaron odcedzamy, studzimy i polewamy lekko oliwą z oliwek aby się nie kleił.
Pokrojonego kurczaka marynujemy w przyprawach: sól, pieprz, papryka słodka, imbir oraz czosnek. Zalewamy odrobiną oleju i odstawiamy na chwilę.
Smażymy go przez chwilę, następnie dodajemy cukinię oraz pieczarki i smażymy.
Gdy będą podsmażone zalewamy śmietaną i redukujemy.
3.Pod koniec redukowania dodajemy szpinak. Sos musi być kremowy i nie za gęsty.
4.Na talerz kładziemy makaron. Polewamy go naszym sosem. Na końcu posypujemy startym parmezanem.
Smacznego.
Komentarze