Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu

0 (0 ocen)

Smak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków…

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    200 g tagliatelle o smaku szpinakowym
    100 g żółtego sera
    130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100 g brokuła
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka soku z cytryną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować