Szpinakowe słońce

4.49 (146 ocen)

  • 40 min

Świetny sposób na efektowne podanie szpinaku

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki letniej przegotowanej wody
    dwie łyżki oliwy z oliwek
    1/4 kostki drożdży
    szczypta soli soli
    pół łyżeczki cukru
    łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździeżu

    Nadzienie:
    - szpinak,
    - kostka sera fety
    - czosnek,
    - masło do usmażenie szpinaku
    - sól
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe słońce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z ułożonym szpinakiem 1. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze
    wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
    jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na
    20 min.

    W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić
    solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

    Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki.
    Farsz układamy jak na zdjęciu z pierwszego etapu
  • zakryty szpinak drugim ciastem 2. Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem.
  • ułożone słońce 3. Następnie ciasto trzeba pociąć na równe kawałki i uformować
    jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było
    widać farsz.

    Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez
    około 25 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować