Szpinakowe risotto z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak oczyść, przebierz i zalej wodą, gotuj do miękkości, odcedź i
poszatkuj (w przypadku szpinaku mrożonego pomiń ten krok).
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć przeciśnięty przez praskę
czosnek, szpinak i wlej mleko. Smaż razem około 5-8 minut lub do momentu
gdy mleko wyparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj podprażone na
suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj.
2.W drugim garnku rozgrzej pozostałe masło, wsyp ryż, wymieszaj i smaż
aż będzie szklisty.
Do ryżu dodawaj stopniowo bulion (po 1-2 chochelki), kolejną porcję
bulionu dodaj dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie wcześniejszą część.
Miękki ryż dokładnie połącz z przygotowanym szpinakiem, dokładnie
wymieszaj i ewentualnie dopraw.
3.Gorące risotto nakładaj na talerze, przed podaniem posyp pokruszonym
białym serem.
Komentarze