Szpinakowe risotto z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja wariacja na temat risotto. Uwielbiam je!

  • 50 min

Składniki:

  • - 200 g ryżu,
    - 50 dag świeżego szpinaku (może być też mrożony),
    - 2 ząbki czosnku,
    - 4 łyżki masła,
    - 1/3 szkl. mleka,
    - sól, pieprz,
    - garść obranych orzechów włoskich,
    - ok. 0,5 l bulionu warzywnego,
    - 10 dag białego sera.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe risotto z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak oczyść, przebierz i zalej wodą, gotuj do miękkości, odcedź i
    poszatkuj (w przypadku szpinaku mrożonego pomiń ten krok).
    W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć przeciśnięty przez praskę
    czosnek, szpinak i wlej mleko. Smaż razem około 5-8 minut lub do momentu
    gdy mleko wyparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj podprażone na
    suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj.
  • 2. W drugim garnku rozgrzej pozostałe masło, wsyp ryż, wymieszaj i smaż
    aż będzie szklisty.
    Do ryżu dodawaj stopniowo bulion (po 1-2 chochelki), kolejną porcję
    bulionu dodaj dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie wcześniejszą część.
    Miękki ryż dokładnie połącz z przygotowanym szpinakiem, dokładnie
    wymieszaj i ewentualnie dopraw.
  • 3. Gorące risotto nakładaj na talerze, przed podaniem posyp pokruszonym
    białym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować