Szpinakowe placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane w lekko zielonym kolorze, który zawdzięczamy szpinakowi.

Składniki:

  • 10 większych ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    100g świeżego szpinaku baby
    ok 4-5 łyżek mąki pszennej
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

Szpinakowe placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy w maszynce elektrycznej lub na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Ziemniaki przecedzamy na dużym sicie, a sok z nich odstawiamy na ok 15 minut. Wytworzoną i osadzoną na dnie naczynia skrobię ponownie dodajemy do startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy