Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

To chyba ulubione danie Sebastiana, żadne inne nie znikało tak szybko jak to :) Drogie mamy i ich pociechy, zaczynacie przygodę z BLW i macie za sobą I fazę? :) To w takim razie to danie przypadnie Wam do gustu :) Pyszne pieczone placuszki szpinakowe, podawane z przecierem pomidorowym, a dla dorosły

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku 450g lub świeżego
    1,2 szklanki mąki
    pół szklanki świeżej bazylii
    1 jajko
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka suszonego oregano
    odrobina soli
    czarnuszka do posypania
    70g gorgonzoli dolce
    Sos pomidorowy:
    3 pomidory
    pół szklanki świeżej bazylii
    łyżka suszonego oregano
    starty ser np. gouda
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Sosy Ser

Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz czarnuszki wsadzamy do miksera i na wolnych obrotach mieszamy. Następnie wykładamy, na wyłożone papierem do pieczenia blachy i posypujemy z wierzchu czarnuszką. Pieczemy w 180°C przez około 12 minut. W międzyczasie sparzamy pomidory, miksujemy w blenderze i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy na kuchence i polewamy placuszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować