Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto na pierogi:
    250 g mąki pszennej
    1/3 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    80 g szpinaku
    1/3 szklanki gorącej wody

    farsz:
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    20 dkg boczku wędzonego
    6 liści dużych kapusty pekińskiej
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak kroję 1. Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję olej i miksuję blenderem.
  • do mąki dodaję zmiksowany szpinak 2. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę.
  • ciasto zarabiam 3. zagniatam ciasto.
  • składniki farszu w misce 4. Boczek kroję i przesmażam na oleju.
    Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody. Jak kasza wchłonie wodę wstawiam garnek pod koc na 30 minut. Kapustę drobno kroję i wrzucam ją do wrzącej wody. Gotuję dwie minuty i odcedzam. Do kaszy dodaję kapustę, boczek, doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z boczkiem posypuję natką.
  • ciasto rozwałkowne 5. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę oliwy i wrzucam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Kasza Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować