Szpinakowe pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zielone pierogi powstały za sprawą szpinaku, ale nie wszyscy o tym muszą wiedzieć. Farsz na pierogi to zdrowa kasza jaglana z twarogiem i cebulką. Trochę przypomina farsz do klasycznych ruskich pierogów, ale zdecydowanie jest lżejszy i zdrowszy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZIELONE CIASTO NA PIEROGI:

    50 g szpinaku świeżego
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej typ 500
    szczypta soli

    FARSZ Z KASZY JAGLANEJ:

    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody
    250 twarogu półtłustego
    1 cebula
    pieprz czarny
    przyprawa Vegeta
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Szpinakowe pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz zaczynając od ugotowania kaszy. Należy ją przepłukać parę razy w zimnej wodzie, a tuż przed gotowaniem przelać wrzątkiem. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 15 min. Ustawić na minimalnym ogniu i przykryć pokrywką garnek. Odstawić do wystudzenia.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać do kaszy razem z twarogiem. Przyprawić vegetą, ewentualnie pieprzem i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do lodówki.

    Szpinak zmiksować z mlekiem na jednolity płyn. Przelać do garnuszka i podgrzać, aby był ciepły. Wlać do przesianej mąki z solą. Dolać olej i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i zielone. Uformowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok 10 min, żeby odpoczęło. Następnie podsypując niewielką ilość mąki rozwałkować na ok 2 mm. Wycinać szklanką krążki i nakładać łyżeczką porcję schłodzonego farszu. Zlepiać brzegi i gotować w lekko osolonej wodzie ok 5 min. od momentu wypłynięcia. Podawać gorące z jogurtem naturalnym lub polać roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Twaróg Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować