SZPINAKOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ, KASZĄ ORKISZOWĄ I PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciasto jest takie wspaniałe,że będę częściej je robiła. Co prawda ciasta mi wyszło więcej niż farszu, ale to żaden problem. Z tego ciasta zrobiłam coś na kształt podpłomyków na suchej patelni. Co do pierożków to wyszło mi 18 dużych dorodnych sztuk, po około 37 kcal jedna sztuka. Ktoś chętny? Zapraszam:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    145 g kapusty pekińskiej
    65 g pieczarek
    1/3 pęczka szczypiorku
    1/3 pęczka koperku
    90 g kaszy orkiszowej- waga ugotowanej kaszy
    1 łyżka oleju
    1 łyżka sosu teryiaki
    15 g musztardy
    Sól, pieprz do smaku
    Ciasto:
    150 szpinaku mrożonego
    2 łyżki wody
    120 g mąki pszennej
    60 g mąki razowej
    ¼ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą orkiszową i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Szczypiorek i koperek posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki. Gdy wstępnie odparują dodać posiekaną pekińską. Dusić do miękkości wszystkich składników. Doprawić sosem teryiaki, wymieszać i zdjąć z ognia. Przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodać kaszę oraz musztardę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
  • 2. Ciasto:
    Szpinak rozmrozić na sicie. Lekko podgrzać w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem z 2 łyżkami wody. Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól, wymieszać. Dodać szpinak. Wymieszać dokładnie. Wyrobić i zagniatać ciasto około 3-4 minut. Odłożyć na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • 3. Wykonanie:
    Ciasto rozwałkować na cienki płat. Ringiem o średnicy 9 cm wykroić krążki. Na każdy układać po łyżeczce farszu. Zlepić pierożki. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować