Szpinakowe naleśniki

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Uwielbiam szpinak. Zwykle przygotowywałam go w tradycyjny sposób, więc trochę już mi się znudził. Ale postanowiłam poeksperymentować i wyszły pyszne naleśniki. Pasta sojowa idealnie do tego pasuje.

  • 20 min

Składniki:

  • Naleśniki: (8 naleśników)

    -450g mrożonego szpinaku
    -1/2 szklanki wody
    -3/4 szklanki mąki żytniej
    -sól
    -łyżeczka masła

    Pasta sojowa:

    -soja w puszce
    -pęczek szczypiorku
    -sól, łyżka oliwy z oliwek
    -3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na naleśniki:
    Szpinak należy najpierw poddusić na łyżeczce masła i odparować z niego wodę. Czekamy aż ostygnie.
    Jak szpinak ostygnie miksujemy z pozostałymi składnikami. Mamy gotowe ciasto naleśnikowe. Wylewamy porcję na rozgrzaną patelnię i smażymy. Szpinakowe naleśniki smażymy chwilę dłużej niż zwykłe, ponieważ szpinak robi się trochę kleisty i ciężko przerzucić naleśnika, jeśli nie jest dobrze przysmażony.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy pastę sojową - wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  • 3. Następnie smarujemy gotowe naleśniki pastą sojową. Ja utworzyłam z tego dużego szpinakowego hamburgera, ale oczywiście każdy może je jeść na swój ulubiony sposób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować