Uwielbiam szpinak. Zwykle przygotowywałam go w tradycyjny sposób, więc trochę już mi się znudził. Ale postanowiłam poeksperymentować i wyszły pyszne naleśniki. Pasta sojowa idealnie do tego pasuje.
Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto na naleśniki:
Szpinak należy najpierw poddusić na łyżeczce masła i odparować z niego wodę. Czekamy aż ostygnie.
Jak szpinak ostygnie miksujemy z pozostałymi składnikami. Mamy gotowe ciasto naleśnikowe. Wylewamy porcję na rozgrzaną patelnię i smażymy. Szpinakowe naleśniki smażymy chwilę dłużej niż zwykłe, ponieważ szpinak robi się trochę kleisty i ciężko przerzucić naleśnika, jeśli nie jest dobrze przysmażony.
2.W międzyczasie przygotowujemy pastę sojową - wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
3.Następnie smarujemy gotowe naleśniki pastą sojową. Ja utworzyłam z tego dużego szpinakowego hamburgera, ale oczywiście każdy może je jeść na swój ulubiony sposób.
Komentarze