Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesypuję do wysokiej misy, dodaję sól, jajko, umyty szpinak, oliwę, mleko. Całość miksuję blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki.
2.Naleśniki smażę bez oleju, spryskuję tylko delikatnie patelnię na początku.
3.Farsz:
Kaszę przelewam zimą wodą, przekładam do miski, i zalewam 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiam na 15 minut.
Szpinak myję, i kroję. Przesmażam na pralni na oleju, dodaje czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Szpinak puści wodę, więc ją odlewam i dodaję pokruszony ser.
Na każdym naleśniku układam rukole, na to farsz szpinakowy, kaszę i zwijam. Pomidorki koktajlowy kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni. Naleśniki podaję z pomidorami.
Komentarze