Można zabrać je do szkoły lub pracy, można podawać na ciepło lub zimno na przekąskę, na obiad lub kolację. Zdrowe, kolorowe, sycące. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, polecam.
Szpinakowe muffiny z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, w drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, olej, mleko.
2.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy szpinak i smażymy aż do rozmrożenia. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
3.Do suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Kolejno dodajemy szpinak i pokrojoną w kostkę paprykę.
4.Muffinki przekładamy do foremki wypełnionej papilotkami. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20 minut i jeszcze 5-10 minut w 160 stopniach. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
5.Do miski wlewamy jogurt, majonez, ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Można całość dodatkowo zblenderować. Muffiny podajemy z sosem an ciepło lub zimno. Smacznego :)
Komentarze