Szpinakowe muffinki

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne muffinki o pięknym zielonym wnętrzu, idealne aby przemycić niejadkom trochę zieleniny.

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 g listków świeżego szpinaku
    110 ml oleju rzepakowego
    2 jaja
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Szpinakowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowe muffinki 1. Szpinak opłukać i odsączyć z nadmiaru wody.Przełożyć do blendera, dodać olej i dokładnie zblendować. W misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać sok z cytryny oraz zblendowany szpinak, całość dokładnie wymieszać. Do tej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi muffinkami, uzupełnić masą do połowy wysokości, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 20 minut( do suchego patyczka) w temp.170 stopni. Ostudzone wyjąć z blaszki i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować