Szpinakowe kotlety

0 (0 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:


  • 40 dag świeżego szpinaku
    5 dag masła
    1 mała cebula
    5 dag mąki
    150 ml mleka
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    olej do smażenia
    Panierka:
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta

Szpinakowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży szpinak umyć i osuszyć. Pokroić i przełożyć do miski.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Zalać mlekiem i ubijać tak długo ,aż powstanie gęsty sos. Rondel zdjąć z ognia.
    Do miski ze szpinakiem dodać jajka ,sos beszamelowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka ,zagęścić ją bułką tartą.
    Ze szpinakowej masy uformować małe placuszki . Obtaczać je w mące ,jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy