40 dag świeżego szpinaku
5 dag masła
1 mała cebula
5 dag mąki
150 ml mleka
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej do smażenia
Panierka:
mąka
2 jajka
bułka tarta
Szpinakowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeży szpinak umyć i osuszyć. Pokroić i przełożyć do miski.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Zalać mlekiem i ubijać tak długo ,aż powstanie gęsty sos. Rondel zdjąć z ognia.
Do miski ze szpinakiem dodać jajka ,sos beszamelowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka ,zagęścić ją bułką tartą.
Ze szpinakowej masy uformować małe placuszki . Obtaczać je w mące ,jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Komentarze