Kopytka wykonywałam już w różnych wariacjach, ale szpinakowe po raz pierwszy. Co mogę napisać? Są miękkie, szpinak jest niewyczuwalny, a do tego mają piękny zielony kolorek. Z owocowym musem smakują rewelacyjnie. Polecam!
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
• 250 gram ugotowanym, przeciśniętych przez praskę i przestudzonych ziemniaków,
• Około 300 gram mąki,
• 2 spore garście świeżych liści szpinaku,
• Szczypta soli,
• 1 jajko
Do podania:
• Litrowa miseczka truskawek,
• Śmietana do podania,
• Cukier do posypania,
• Stokrotki do dekoracji
Szpinakowe kopytka z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony miksujemy z jajkiem jak najdokładniej.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej ziemniaki, sól oraz szpinakowy mus.
3.Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta.
4.Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdego uzyskanego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 3- 4 cm.
5.Między czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy do niej około 2 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty do miękkości.
Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
PODANIE: Truskawki myjemy, osuszamy, szypułkujemy i miksujemy.
Szpinakowe kopytka polewamy truskawkowym musem oraz śmietaną. Dodatkowo posypujemy je cukrem według uznania, dekorujemy stokrotkami i podajemy.
Komentarze