Szpinakowe kopytka z serem feta

4.46 (175 ocen)

Czasem ugotujemy za dużo ziemniaków do obiadu. Ja w takim wypadku często robię kopytka. Dzisiaj nietypowo bo ze szpinakiem. Domownikom ta zmiana się podobała.

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
    70 g mrożonego szpinaku
    100 g sera feta
    2 małe jajka
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    100 g boczku
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe kopytka z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak rozmrozić, wycisnąć nadmiar płynu i drobno pokroić, dodać do ziemniaków. Dodać szczyptę soli, obie mąki, ser i jajka. Zagnieść ciasto.
  • Krojenie 2. Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej formować wałek, kroić ukośnie tak jak zwykłe kopytka.
  • Formowanie 3. Każdy odkrojony kawałek toczyć po stolnicy dłonią, formując okrągłe paluszki. Gotować 3 - 4 minuty. Boczek przekręcić przez maszynkę, usmażyć z czosnkiem i polać kluseczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować