Czasem ugotujemy za dużo ziemniaków do obiadu. Ja w takim wypadku często robię kopytka. Dzisiaj nietypowo bo ze szpinakiem. Domownikom ta zmiana się podobała.
Składniki:
800 g ugotowanych ziemniaków
70 g mrożonego szpinaku
100 g sera feta
2 małe jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Szpinakowe kopytka z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak rozmrozić, wycisnąć nadmiar płynu i drobno pokroić, dodać do ziemniaków. Dodać szczyptę soli, obie mąki, ser i jajka. Zagnieść ciasto.
2.Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej formować wałek, kroić ukośnie tak jak zwykłe kopytka.
3.Każdy odkrojony kawałek toczyć po stolnicy dłonią, formując okrągłe paluszki. Gotować 3 - 4 minuty. Boczek przekręcić przez maszynkę, usmażyć z czosnkiem i polać kluseczki.
Komentarze