Szpinakowe kopytka z łososiem i kiełkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wiosenne kopytka ze szpinakiem, który najlepszy jest o tej porze roku. Podany ze świeżymi kiełkami, które można samemu wyhodować i oliwą pietruszkową, którą samemu zrobicie. Czy może być coś lepszego mega zielonego i dobrego. Nawet osoby które nie lubią szpinaku zjedzą kluski bo jest niewyczuwalny.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kopytka:

    500 g ziemniaków
    1 jajko
    100 g szpinaku świeżego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki migdałowej albo innej mąki bezglutenowej
    1/2 łyżeczki soli

    pozostałe:

    100 g łososia wędzonego
    50 g masła
    5 gałązek natki pietruszki
    1 garść kiełków z rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski Kopytka Ryba

Szpinakowe kopytka z łososiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka:

    Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostygnięcia. Jajko miksuje z liśćmi szpinaku w misie blendującej. Dodaję do zimnych ziemniaków. Wsypuję mąkę migdałową i ziemniaczaną. Mieszam i nie podsypuję za bardzo już mąką, bo im więcej mąki tym bardziej będą twarde. Chyba że mocno się kleją. Formuję wałek i kroję na kawałki. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam kopytka i gotuję około minutę, dwie od wypłynięcia na wierzch. Odcedzam na talerz.

    Natkę pietruszki drobno kroję i jeszcze z masłem rozcieram w moździerzu. Przekładam na patelnię i rozpuszczam masło. Do masła dodaję kopytka, kawałki łososia i mieszam. Podaję z kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować