Szpinakowe ciasto Bounty z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Zdrowa wersja tradycyjnego ciasta Bounty. To ciacho nie zawiera mąki oraz białego cukru. Ma za to moją ulubioną ciecierzycę. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe: (składniki podane na 1 blat ciasta. Potrzebne będą 3)
    •250 g ciecierzycy konserwowej
    •150 g świeżego szpinaku
    •100 g wiórków kokosowych
    •80 g ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
    •1 łyżka miodu
    •2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    •Krem:
    •900 g jogurtu greckiego
    •5 łyżeczek żelatyny
    •5 łyżek ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
    •skórka otarta z 1 pomarańczy

    •Polewa czekoladowa:
    •60 g masła
    •2 łyżki ksylitolu
    •2 łyżki mleka
    •2 łyżki kakao

    •Dodatkowo:
    •kilka łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bounty Pieczeń

Szpinakowe ciasto bounty z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ciecierzycę odsączyć, dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i zmiksować za pomocą blendera do otrzymania w miarę jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 20-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczony blat ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta.
  • 2. Krem: Jogurt odsączyć przez całą noc na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Żelatynę zalać odrobiną wody i podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Jogurt ubić mikserem na puszystą masę, dodając ksylitol, skórkę z pomarańczy i letnią żelatynę. Szpinakowe blaty ciasta przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce do stężenia.
  • 3. Polewa czekoladowa: Mleko i ksylitol umieścić w garnuszku, podgrzać na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i dalej podgrzewać, aż masło się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Gęstniejącą polewę rozprowadzić po szpinakowym cieście. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przez 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kokos Ksylitol Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować