Polecam podane na ciepło polane sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym
30 min
Składniki:
250 g młodego szpinaku
1 łyżka masła
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
60 ml oleju
125 ml kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego
200 g sera feta
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
Szpinakowa tarta z fetą i babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek ze szpinakiem i chwilkę podsmażyć. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej lekko roztrzepane jajka, olej i śmietanę, następnie powoli wlać do mąki i wymieszać. Całość będzie dość kleista, ale taka ma być, nie za rzadka nie za gęsta. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać. Gotowym ciastem wypełniać foremki do 2/3 wysokości lub jak ktoś woli całość można od razu wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i upiec coś na wzór tary lub pizzy dodając ulubione składniki. Ja w swojej wersji użyłam paprykę i suszoną cebulkę. Piec ok 20-30 min w temp 200C
Komentarze