Szpinakowa tarta z fetą i babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam podane na ciepło polane sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g młodego szpinaku
    1 łyżka masła
    350 g mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    60 ml oleju
    125 ml kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego
    200 g sera feta
    1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Babeczki Babeczki

Szpinakowa tarta z fetą i babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek ze szpinakiem i chwilkę podsmażyć. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej lekko roztrzepane jajka, olej i śmietanę, następnie powoli wlać do mąki i wymieszać. Całość będzie dość kleista, ale taka ma być, nie za rzadka nie za gęsta. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać. Gotowym ciastem wypełniać foremki do 2/3 wysokości lub jak ktoś woli całość można od razu wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i upiec coś na wzór tary lub pizzy dodając ulubione składniki. Ja w swojej wersji użyłam paprykę i suszoną cebulkę. Piec ok 20-30 min w temp 200C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować