Specjalnie dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Wersja zapiekana.
60 min
Składniki:
300 g makaronu penne
200g koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju
200 g boczku
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
600 ml śmietany 30%
200 g żółtego starego sera
sól
pieprz
Szpinakowa zapiekanka pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu jej zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany szpinak oraz roztarty czosnek. Po około 3 minutach dolewamy śmietanę oraz 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (makaron ma być al dente) posypujemy zapiekankę pozostałym serem i zapiekamy jeszcze około 3 minuty, aż ser się rozpuści.
Komentarze