Szpinakowa zapiekanka pod serową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Specjalnie dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Wersja zapiekana.

  • 60 min

Składniki:


  • 300 g makaronu penne
    200g koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    200 g boczku
    200 g świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    600 ml śmietany 30%
    200 g żółtego starego sera
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Szpinakowa zapiekanka pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu jej zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany szpinak oraz roztarty czosnek. Po około 3 minutach dolewamy śmietanę oraz 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (makaron ma być al dente) posypujemy zapiekankę pozostałym serem i zapiekamy jeszcze około 3 minuty, aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować