Szpinakowa zapiekanka Ani

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie macie pomysłu jak przemycić szpinak niejadkom? Albo wręcz przeciwnie- kochacie szpinak w każdej postaci? To proste i szybkie danie, za to naprawdę bardzo smaczne. Nie wymaga też drogich produktów. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto francuskie
    8 jajek
    1 opakowanie szpinaku mrożonego
    ząbek czosnku
    łyżeczka masła
    1 cebula
    kilka parówek
    kilka plasterków szynki
    kilka plastrów sera żółtego
    sól
    pieprz

Szpinakowa zapiekanka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do ciasta należy wyłożyć ciastem francuskim.
    W między czasie najlepiej jest włączyć już piekarnik aby się rozgrzał.
    Pokrojono drobno w kostkę cebulę oraz wędlinę i parówki (może być inna wędlina lub mięso np. pierś z kurczaka) podsmażyć na patelni i przełożyć do dużej miski.
    Ponownie na patelni należy podsmażyć wyciśnięty czosnek na maśle, następnie dodać szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi (może być również jak najbardziej świeży) smażymy go aby woda wyparowała.
    Dodajemy szpinak do miski a także roztrzepane jajka. Całość mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
    Masę wlewamy do formy z ciastem i wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia to około 30min/ 180º/termoobieg.
    Obserwujemy w trakcie pieczenia i pod sam koniec układamy na wierzchu plastry sera żółtego tak aby się zapiekły.
    Po wyjęciu z piekarnika zanim wyjmiemy z formy musimy chwilę odczekać aż przestygnie aby łatwiej było wyjąć z formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy