Nie macie pomysłu jak przemycić szpinak niejadkom? Albo wręcz przeciwnie- kochacie szpinak w każdej postaci? To proste i szybkie danie, za to naprawdę bardzo smaczne. Nie wymaga też drogich produktów. Polecam.
45 min
Składniki:
ciasto francuskie
8 jajek
1 opakowanie szpinaku mrożonego
ząbek czosnku
łyżeczka masła
1 cebula
kilka parówek
kilka plasterków szynki
kilka plastrów sera żółtego
sól
pieprz
Szpinakowa zapiekanka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do ciasta należy wyłożyć ciastem francuskim.
W między czasie najlepiej jest włączyć już piekarnik aby się rozgrzał.
Pokrojono drobno w kostkę cebulę oraz wędlinę i parówki (może być inna wędlina lub mięso np. pierś z kurczaka) podsmażyć na patelni i przełożyć do dużej miski.
Ponownie na patelni należy podsmażyć wyciśnięty czosnek na maśle, następnie dodać szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi (może być również jak najbardziej świeży) smażymy go aby woda wyparowała.
Dodajemy szpinak do miski a także roztrzepane jajka. Całość mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
Masę wlewamy do formy z ciastem i wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia to około 30min/ 180º/termoobieg.
Obserwujemy w trakcie pieczenia i pod sam koniec układamy na wierzchu plastry sera żółtego tak aby się zapiekły.
Po wyjęciu z piekarnika zanim wyjmiemy z formy musimy chwilę odczekać aż przestygnie aby łatwiej było wyjąć z formy.
Komentarze