Zupa szpinakowa z faszerowanymi jajkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pożywna zupka z ciekawą wkładką.

  • 60 min

Składniki:

  • Wywar:
    2 udka
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 mała cebulka
    sól
    pieprz
    2,5 l wody
    liść laurowy
    ziele angielskie

    Jajka faszerowane:
    4 jajka
    2 plastry polędwicy lub szynki
    1 łyżka śmietany
    sól

    Dodatkowo:
    około 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki śmietany
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    sól

Zupa szpinakowa z faszerowanymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na wywar przygotowujemy standardowy rosół. Kiedy będzie już gotowy przecedzamy.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mrożony szpinak. Kiedy będzie już miękki, dodajemy przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą. Podsmażamy. aż wyparuje nadmiar wody.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na równe połówki. Wyjmujemy żółtka. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i śmietanę. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.
  • 4. Gotowy szpinak łączymy z wywarem. Gotujemy przez chwilę. Śmietanę mieszamy z mąka ziemniaczaną i zaprawiamy zupę. Możemy doprawić pieprzem i solą.
  • 5. Tak przygotowana szpinakową wlewamy do talerzy i wkładamy po dwie połówki faszerowanych jajek.

Komentarze

Podobne przepisy