Zupa szpinakowa z faszerowanymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na wywar przygotowujemy standardowy rosół. Kiedy będzie już gotowy przecedzamy.
2.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mrożony szpinak. Kiedy będzie już miękki, dodajemy przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą. Podsmażamy. aż wyparuje nadmiar wody.
3.Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na równe połówki. Wyjmujemy żółtka. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i śmietanę. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.
4.Gotowy szpinak łączymy z wywarem. Gotujemy przez chwilę. Śmietanę mieszamy z mąka ziemniaczaną i zaprawiamy zupę. Możemy doprawić pieprzem i solą.
5.Tak przygotowana szpinakową wlewamy do talerzy i wkładamy po dwie połówki faszerowanych jajek.
Komentarze