Szpinakowa tarta z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Daję 100% pewności, że nikt się nie oprze tak pysznie przyrządzonemu szpinakowi i kurczakowi. ;) Zniknie w zastraszająco szybkim tempie. ;)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:

    * Półtorej szklanki mąki tortowej
    * 120 gram masła, dobrze schłodzonego i pokrojonego w kosteczkę
    * 4 łyżki zimnej wody
    * szczyptę soli

    Farsz:

    * 1 mała, podwójna pierś z kurczaka
    * ½ opakowania przyprawy do drobiu
    * 2 łyżki oleju lub oliwy
    * 450 gram mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    * 1 kostka sera feta
    * 2 kopiaste łyżki masła
    * 5 ząbków czosnku
    * pieprz
    * kostka sera edamskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Szpinakowa tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajmy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy wodę, dobrze wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
  • 2. W tym czasie rozpuścić w głębokim garnku masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Wszystko razem podsmażamy do czasu odparowania wody. Kiedy ot nastąpi dodajemy rozdrobniony widelcem serek feta. Mieszamy wszystko na małym ogniu i kiedy szpinak i ser się połączą doprawiamy pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.

    Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na dwóch łyżkach oleju (lub oliwy). Zrobionego kurczaka wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • 3. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, grubo posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy i pieczemy około 20 minut na termoobiegu nastawionym na 170 stopni.
    Na upieczony spód wykładamy kurczaka, którego potem przykrywamy szpinakiem. Całość obficie posypujemy startym serem edamskim i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

Porady

Jeżeli nie masz lub nie lubisz używać termoobiegu piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować