Owsiankę polecam na pyszne śniadanie. Najpyszniejsza wychodzi ze świeżego szpinaku, ale jeśli takim nie dysponujemy możemy użyć mrożonego. Jako dodatek podajemy ulubione owoce.
30 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki:
• 1 banan,
• pęczek młodych listków szpinaku
• 2,5 szklanki mleka,
• 1, 5 szklanki płatków owsianych (górskich),
• Świeże truskawki do podania,
• Stokrotki do dekoracji
Szpinakowa owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na gotujące wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy je na wolnym ogniu do miękkości. W trakcie gotowania mieszamy je co jakiś czas.
2.Miedzy czasie banana obieramy ze skórki. Pokrojonego dodajemy do pozostałego mleka.
3.Umyty i osuszony szpinak kroimy na mniejsze części. Rozdrobnionego dodajemy do mleka i banana. Całość miksujemy.
4.Otrzymaną zieloną, szpinakowo- bananową masę dodajemy do ugotowanych płatków. Całość mieszamy do połączenia składników. Zagotowujemy razem chwilkę. Gotową owsiankę porcjujemy na talerzyki. Dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Komentarze