Rolada szpinakowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • ● 20 dag mrożonego szpinaku
    ● op. sera camembert
    ● 10 dag serka topionego śmietankowego
    ● 10 dag szynki
    ● 100 ml gęstej śmietany 18-proc.
    ● 4 ząbki czosnku
    ● zioła prowansalskie
    ● sól czosnkowa
    ● pieprz
    ● op. ciasta francuskiego
    ● białko

Rolada szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wkładamy na patelnię
    bez tłuszczu i podgrzewamy
    na małym ogniu,
    aż się rozmrozi. Ser camembert
    kroimy w małe kawałki.
    Dusimy ze szpinakiem, aż
    się roztopi.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Serek topiony roztapiamy w małej
    ilości ciepłej wody i z czosnkiem
    dodajemy do szpinaku.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Oprószamy ziołami.
  • 3. Szynkę kroimy w małą
    kostkę, wkładamy do szpinaku.
    Dusimy, aż powstanie
    gęsta masa. Wlewamy śmietanę
    i mieszając, krótko gotujemy
    na małym ogniu. Odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • 4. Ciasto francuskie rozwijamy.
    Smarujemy masą szpinakową,
    zostawiając wolne
    brzegi. Zwijamy w roladę.
    Końce zlepiamy, aby podczas
    pieczenia masa się
    nie wylała. Białko lekko roztrzepujemy,
    smarujemy roladę.
    Pieczemy ok. 40 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.

Porady

Można też użyć ok. 1/2 kg świeżego szpinaku, który należy zblanszować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy