Spaghetti jadłam to nad morzem w Mielnie i nie mogłam się powstrzymać aby poprosić o przepis. Makaron idealnie komponuje się z serem rozpuszczonym w szpinaku i do tego kawałki kurczaka. Mniam!
30 min
Składniki:
Składniki na 4 osoby
opakowanie makaronu najlepiej spaghetti ( ja użyłam tagliatelle)
paczka mrożonego szpinaku
piersi kurczaka( 2 połówki )
100 g startego żółtego sera np. ementaler
100 g serka topionego, np. gouda
pól krążka sera cammembert
4 zabki czosnku
pół szklanki mleka
sól, pieprz
Szpinakoli czyli spaghetti z sosem szpinakowo serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy makaron
Sos:
1) na dużej patelni podsmażamy mięso
2) dorzucamy do niego szpinak
3) dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty czosnek
4) po odparowaniu wody ze szpinaku dodajemy mleko
5) do sosu wrzucamy pokrojony w kostke serek, cammembert i starty żółty ser
6) gotujemy do czasu rozpuszczenia się serów
7) jeśli sos będzie za gęsty dolewamy jeszcze trochę mleka
8) przyprawiamy do smaku
Komentarze