Szpinak zapiekany w cieście francuskim z serem Ricotta

4.51 (144 ocen)

  • 40 min

Kolejna smaczna propozycja ze szpinakiem, moim ulubionym. Danie smaczne na gorąco i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz:
    450 g mrożonego szpinaku
    250 g sera Ricotta
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    1 całe jajko
    sól, pieprz czarny

    Ponadto:
    1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    jajko do posmarowania po wierzchu


Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Zapiekanki

Szpinak zapiekany w cieście francuskim z serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz ze szpinaku 1. Wykonanie farszu:
    Szpinak rozmrażamy na patelni. Mieszamy, aby nie przypalić.
    Dodajemy masło, zmiażdżony czosnek. Mieszamy razem z serem Ricotta.
    Doprawiamy wyraziście do smaku.
    Lekko studzimy.
  • 2. Ciasto francuskie, rozwałkowujemy i przekładamy do formy, tylko połowę. Drugą zostawiamy do przykrycia farszu.
  • zapiekanka ze szpinakiem 3. Na ciasto francuskie wykładamy równo farsz ze szpinaku.
  • jajko wbite w farsz ze szpinaku 4. Na środku formy, robimy wgłębienie i wbijamy weń, surowe jajko.
  • zapiekanka ze szpinakiem, przed pieczeniem 5. Wierzch zapiekanki przykrywamy drugą polową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi. Smarujemy rozmąconym surowym jajkiem.
  • zapiekanka ze szpinakiem 6. Zapiekankę pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 20 min.
  • porcja zapiekanki ze szpinakiem 7. Podajemy na gorąco poporcjowaną zapiekankę np z barszczykiem czerwonym czystym.
    Kroimy tak, aby każda miała w sobie zapieczone jajko.
    Smacznego :)

Porady

W sezonie używajmy warzyw świeżych. Szpinak, to samo zdrowie. Bogactwo witamin, składników mineralnych. Szczególnie żelaza i witaminy C. Ser Ricotta możemy zastąpić innym kozim serkiem. Dobrze doprawiamy farsz szpinakowy do smaku. Uważajmy, aby ciasta francuskiego nie przypalić. Kiedy się zbytnio rumieni, wówczas zmniejszamy temp. i przykrywamy wierzch- papierem. Danie doskonałe na gorąco podane z czerwonym, czystym barszczykiem, jak i na zimno. Możemy zrobić to danie w formie na tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować