Szpinak zapiekany w cieście francuskim z serem Ricotta

  • wyświetlono: 5685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kolejna smaczna propozycja ze szpinakiem, moim ulubionym. Danie smaczne na gorąco i na zimno.

  • 40min

Składniki

Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
250 g sera Ricotta
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 całe jajko
sól, pieprz czarny

Ponadto:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
jajko do posmarowania po wierzchu


Sposób przygotowania przepisu:

Szpinak zapiekany w cieście francuskim z serem Ricotta

  • farsz ze szpinaku1. Wykonanie farszu:
    Szpinak rozmrażamy na patelni. Mieszamy, aby nie przypalić.
    Dodajemy masło, zmiażdżony czosnek. Mieszamy razem z serem Ricotta.
    Doprawiamy wyraziście do smaku.
    Lekko studzimy.
  • 2. Ciasto francuskie, rozwałkowujemy i przekładamy do formy, tylko połowę. Drugą zostawiamy do przykrycia farszu.
  • zapiekanka ze szpinakiem3. Na ciasto francuskie wykładamy równo farsz ze szpinaku.
  • jajko wbite w farsz ze szpinaku4. Na środku formy, robimy wgłębienie i wbijamy weń, surowe jajko.
  • zapiekanka ze szpinakiem, przed pieczeniem5. Wierzch zapiekanki przykrywamy drugą polową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi. Smarujemy rozmąconym surowym jajkiem.
  • zapiekanka ze szpinakiem6. Zapiekankę pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 20 min.
  • porcja zapiekanki ze szpinakiem7. Podajemy na gorąco poporcjowaną zapiekankę np z barszczykiem czerwonym czystym.
    Kroimy tak, aby każda miała w sobie zapieczone jajko.
    Smacznego :)

Porady

W sezonie używajmy warzyw świeżych.
Szpinak, to samo zdrowie. Bogactwo witamin, składników mineralnych. Szczególnie żelaza i witaminy C.
Ser Ricotta możemy zastąpić innym kozim serkiem.
Dobrze doprawiamy farsz szpinakowy do smaku.
Uważajmy, aby ciasta francuskiego nie przypalić. Kiedy się zbytnio rumieni, wówczas zmniejszamy temp. i przykrywamy wierzch- papierem.
Danie doskonałe na gorąco podane z czerwonym, czystym barszczykiem, jak i na zimno.
Możemy zrobić to danie w formie na tartą.


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiciasto francuskieszpinakdla diabetykówdla dzieciser ricottazdrowie na talerzuszybkie danie dla zapracowanychdla całej rodzinyDANIE DLA URODYdekoracyjniedanie główne jarskiewarzywny obiadzapiekanka na kolacjęna anemiędla uczących sięszpinak zapiekany w cieście francuskim z serem Ricottasyte danie warzywne

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z kurczakiem, grzybami i serem w cieście francuskim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Rolada z kurczakiem, grzybami i serem w cieście...

Szybki i efektowny obiad, podwieczorek...

Roladki drobiowez serem ricotta i szpinakiem zapiekana w sosie marinara

Dodane przez: Magster

ROLADKI DROBIOWE Z SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM...

Smaczny obiad dla całej rodziny.

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodane przez: e-jola1

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Pyszne i zdrowe danie w kilka chwil

Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Dodane przez: A BITE TO EAT

Szpinak w cieście francuskim z orzechami...

Dlaczego lubię szpinak możecie...

image-1chhrss

Dodane przez: Mariola123

TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM ZAPIEKANE...

Zapiekanka z tortellini z dodatkiem...

Chicken Pie

Dodane przez: Reniutka

Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany...

Pie (cztaj paj) wypełnia się wytrawnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE