Szpinak z serem pleśniowym

  • wyświetlono: 1253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Tą potrawą mąż skradł moje serce. Nasz synek też ją uwielbia.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Wukowicz, Mikówiec

Składniki

30 dag makaronu rurki
op. mrożonego rozdrobnionego szpinaku
10 paluszków krabowych
15 dag wędzonego boczku
20 dag sera z niebieską pleśnią
2 ząbki czosnku
1/2 op. mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
małe op. śmietany 18-proc.

Sposób przygotowania przepisu:

Szpinak z serem pleśniowym

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paluszki kroimy w plastry, ser rozkruszamy.
  • 3. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy boczek razem z wytopionym tłuszczem, paluszki krabowe, czosnek i ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Zabielamy śmietaną i chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem.



    Jeśli do smażenia boczku dodamy odkrojoną z niego skórę, danie będzie bardziej aromatyczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilmakaronszpinakpaluszki kraboweser pleśniowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...

image-178egqj

Dodane przez: Mniam1

Galaretka z kurczakiem i szynką

Wytrawna galareta z kurczakiem,...

image-06l2n9b

Dodane przez: Kasja1986

Frytki z awokado

Chrupiąca panierka chlebowa z dodatkiem...