Szpinak na ciepło z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

Jednogarnkowe dania a wlaściwie pozywna sałatka na ciepło, która może spokojnie robić za obiad albo lunch

Składniki:



  • 100g szynki
    250g szpinaku w liściach
    ząbek czosnku
    łyzka mąki
    2 łyżki śmietanki
    łyżka masła
    łyzka oleju
    sól
    pieprz
    chili
    ogórek
    pomidor
    sałata

Szpinak na ciepło z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wypłukać 3 razy i osuszyć w wirówce do sałaty. Na patelni rozpuścić masło z olejem i wrzucić na nie szynkę pokrojoną w kostkę - podsmażyć 2 minuty, dodać przecisnięty przez praskę czosnke, podsmażyć minutę. Dodać liście szpinaku i podsmażać, aż zmiękną i opadną. Dodać śmietankę i makę, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku sola, pieprzem i chili. Podawać w towarzystwie świeżych, pokrojonych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło