• 30 min

Danie bardzo smakuje moim domownikom. Przepis dostałam od kuzynki, która pracuje u rodziny niemieckiej

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    1/2l mleka
    1/4l wody
    1/2kg mąki
    7 jaj
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki kaszy manny
    Dodatkowo
    40 dkg sera żółtego – zetrzeć na grubych oczkach
    1/2 kostki masła – stopić, wysmażyć
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Szpecla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować większą miskę, wsypać mąkę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką trzepakową. Jeśli ciasto będzie za gęste to dodać wodę a jeżli za rzadkie to dodać mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Do głębokiego garnka nalać wody , wstawić do zagotowania. Na garnek z gotującą się wodą kładę maszynkę z dziurkami wlewam część ciasta. Ciasto leci strumieniem na wodę i robią się kluseczki .
    Kluseczki należy ugotować , wybrać łyżką cedzakową. Układać na półmisek , gorace posypać startym serem. Takich warstw należy zrobić kilka. Każdą warstwę posypać serem. Wierzch także posypać serem i polać stopionym masłem. Ser na ciepłych kluseczkach roztopi się tworząc rózne kształty. Danie jest efektowne i ciekawe.

Porady

Danie może być jako dodatek do mięsa. Bardzo smakuje po odgrzaniu na patelni. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mleko Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować