1.Przygotować większą miskę, wsypać mąkę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką trzepakową. Jeśli ciasto będzie za gęste to dodać wodę a jeżli za rzadkie to dodać mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do głębokiego garnka nalać wody , wstawić do zagotowania. Na garnek z gotującą się wodą kładę maszynkę z dziurkami wlewam część ciasta. Ciasto leci strumieniem na wodę i robią się kluseczki .
Kluseczki należy ugotować , wybrać łyżką cedzakową. Układać na półmisek , gorace posypać startym serem. Takich warstw należy zrobić kilka. Każdą warstwę posypać serem. Wierzch także posypać serem i polać stopionym masłem. Ser na ciepłych kluseczkach roztopi się tworząc rózne kształty. Danie jest efektowne i ciekawe.
Porady
Danie może być jako dodatek do mięsa. Bardzo smakuje po odgrzaniu na patelni. Polecam.
Komentarze