Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.

  • 60 min

Składniki:

  • Do przygotowania 4 kotletów:

    2 piersi z kurczaka
    250 g szparag
    4 plastry żółtego sera
    sól, pieprz,
    przyprawa do kurczaka
    słodka papryka w proszku

    sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć.




    Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Przygotować sos:

    Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty.




    Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem beszamelowym. Zapiekać 25 minut w 170 stopniach. Następnie na każdy kotlet włożyć plasterek sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Gotowe kotleciki dla kontrastu posypać słodką czerwoną papryką w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy