Szparagowa zupa krem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Połączenie szparagów i pora wyśmienite!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
    2 duże pory
    4-5 ziemniaków
    2 cebule
    oliwa do smażenia
    sól. pieprz,
    cukier
    gałka muszkatołowa
    2 puszki kukurydzy
    2 pęczki natki pietruszki
    włoszczyzna

Szparagowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy o obieramy. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru.Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy. Szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu.. Gotujemy przez 20 minut. Blendujemy. Dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową.

Porady

Poza sezonem możemy użyć szparagów konserwowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy