Fasolka szparagowa po bretońsku z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z pierwszej porcji fasolki zebranej z grządki zrobiłam taki właśnie szybki, łatwy do zrobienia i tani obiadek. Fasolka wyszła tak smaczna, że moja rodzinka się nią zajadała :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    600 g fasolki szparagowej żółtej
    200 g kiełbasy
    750 ml gorącej wody (przegotowanej)
    cebula
    3 ząbki czosnku
    190 g koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    około 9 ziarenek pieprzu czarnego
    10 g świeżego lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka szparagowa po bretońsku z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do usmażonej cebulki i razem jeszcze chwilkę smażymy.
  • 2. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. Fasolkę kroimy na kawałki i przekładamy do garnka z cebulą.
  • 4. Całość zalewamy 750 ml gorącej wody, wrzucamy pieprz, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut (aż fasolka będzie miękka).
  • 5. Po tym czasie dodajemy kiełbasę, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze około 8 minut.
  • 6. Lubczyk drobno siekamy, dodajemy do gotowej fasolki, mieszamy.

Porady

Fasolkę podajemy z pieczywem, młodymi ziemniaczkami bądź samą - w każdej z tych wersji smakuje rewelacyjnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Lubczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować