Szparagi zielone z szynką dojrzewającą z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Danie wydawałoby się, że kosztowne ale jak znajdziemy szparagi np. na przecenie a sos holenderski zastąpimy sosem z paczki np. firmy Knorr choć nie dorównuje on zrobionego samemu to danie nie musi być bardzo kosztowne. Wygląda bardzo elegancko w sam raz na kolację okazjonalną :))

  • 30 min

Składniki:

  • 12 szparagów zielonych świeżych
    4-6 plastrów szynki dojrzewającej (parmeńskiej, boczku)
    sos holenderski (klik)
    2 jajka
    ocet biały
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szparagi zielone z szynką dojrzewającą z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

    Szparagom odciąć końcówkę zdrewniałą ok. 1 cm i obrać końcówki szparagów (jeżeli są twardawe). Szparagi wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 10 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową.

    Wodę dalej gotować, zmniejszyć gaz lekko. Dodać odrobinę octu białego. Wbijać jajka pojedynczo do wody, łapiąc łyżką cedzakową białko i nakrywając nim żółtko aby utworzyło tzw. koszulkę. Gotować ok. 1,5-2 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerzyk.

    W rondelku przygotować sos holenderski z tego przepisu.

    Przygotować naczynia żaroodporne, lekko spryskać oliwą. Po trzy szparagi zawinąć w plasterek szynki dojrzewającej i przełożyć do naczynia. Po sześć szparagów na naczynie. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia (ok. 5 minut przed końcem) polać częścią sosu holenderskiego.

    Wyjąć z piekarnika, polać resztą sosu, ułożyć obok jajko w koszulce. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować