Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do wrzątku pionowo, tak aby główki wystawały nad poziom wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.
2.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Dusimy do czasu aż odparuje się woda ze szpinaku, następnie doprawiamy solą, pieprzem. Ser ścieramy na tarce.
3.Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła i układamy w niej odsączone z wody szparagi. Polewamy przygotowanym szpinakiem i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Komentarze