Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem

4.5 (2 ocen)

  • 10 min

Świetne danie na sezon szparagowy.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    200 g ostrego w smaku sera
    2 łyżki masła,
    oliwa
    50 dag świeżego szpinaku,
    3 ząbki czosnku,
    1 cebula
    sól, pieprz, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparagi2 1. Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do wrzątku pionowo, tak aby główki wystawały nad poziom wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.
  • 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Dusimy do czasu aż odparuje się woda ze szpinaku, następnie doprawiamy solą, pieprzem. Ser ścieramy na tarce.
  • 3. Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła i układamy w niej odsączone z wody szparagi. Polewamy przygotowanym szpinakiem i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować