Szparagi z szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

i sosem holenderskim

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - zielone szparagi: 400 gramów
    - Plastry surowej szynki parmeńskiej: 2 sztuki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - Sól morska w młynku Kamis: 1 szczypta
    - Gałka muszkatołowa Kamis: 1 szczypta
    - ocet winny Kamis: 1 łyżeczka
    - żółtko: 2 sztuki
    - masło: 0.5 sztuki
    - białe wino: 80 mililitrów
    - Świeży szczypiorek do dekoracji: 0.25 pęczka
    - papier do gotowania i pieczenia SAGA: 1 opakowanie

Szparagi z szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ocet winny Kamis 1. Oczyszczone szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i odrobiną octu winnego.
  • 2. Szparagi podzielić na dwa pęczki, każdy z nich owinąć plastrem szynki, następnie ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć w kopertę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 10 minut.
  • Gałka muszkatołowa Kamis 3. Żółtka ubijać na parze z dodatkiem klarowanego masła, białego wina, soli i soku z cytryny.Szparagi ułożyć na talerzu i polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy