Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

wyświetlono: 32 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Klasyka w najpyszniejszym wydaniu.

opublikowany: 21.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g szparagów
    Sos holenderski:
    2 żółtka ze średnich jajek w temperaturze pokojowej
    80 g masła
    1 łyżka soku z cytryny
    sól (do smaku)
    biały pieprz (do smaku)
    Jajko w koszulce:
    1 jajko
    1 łyżka octu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować (najlepiej na parze) przez kilka minut al dente. Masło podgrzać i usunąć z powierzchni pianę (białko). W rondelku zagrzać niewielką ilość wody. Do szklanej, żaroodpornej, większej miski przełożyć żółtka. Miskę ustawić na garnku tak, aby woda lekko tylko wrzała, a dno miski nie dotykało wody. Żółtka ubijać trzepaczką do czasu, aż zrobią się puszyste i dobrze się napowietrzą. Stopniowo, cienką strużką wlewać lekko przestudzone masło. Kiedy sos będzie gęsty, szybko zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i całość wymieszać. Do tego samego rondelka dolać wody i zagotować ją. Dodać łyżkę octu. Jajko wpić do małej filiżanki, wodę zamieszać, a kiedy wir nieco ustanie wlać w sam środek jajko. Gotować ok. 2 minuty i kilka sekund, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Szparagi przełożyć na talerz, polać sosem i ułożyć odcedzone jajko. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Aby usunąć zdrewniałe końcówki szparagów wystarczy wygiąć je, a same ułamią się w odpowiednim miejscu. Żółtka do sosu jak i na jajko w koszulce powinny być bardzo świeże. Aby żółtka podczas ubijania nad parą nie zsiadły się i pozostały kremowe należy kontrolować proces ubijania i w razie potrzeby zdjąć miskę z garnka i ubijać klasycznie. Aby masa jajeczna się nie zważyła masło musi być lekko przestudzone, ale nie zimne. Do sosu można użyć masła klarowanego, należy pominąć wtedy proces usuwania białka, ponieważ masło klarowane jest już go pozbawione.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Szparagi z sosem holenderskim

Klasyka smaku czyli zielone szparagi serwowane z gęstym, kremowym sosem holenderskim.

kategoria: sok Przystawki sos holenderski opublikowany: 12.05.2013 | wyświetlono: 871 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: e-jola1 e-jola1

Szparagi białe z sosem holenderskim

Do tego dania polecam młode ziemniaki z koperkiem

kategoria: Dania główne sos holenderski opublikowany: 02.06.2013 | wyświetlono: 8510 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Lekka sałatka z jajkiem w koszulce i sosem z mango

Zdrowa i pyszna sałatka z jajkiem w koszulce

kategoria: Sałatki jajko Przekąski opublikowany: 18.11.2017 | wyświetlono: 5473 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE