Szparagi z sezamem i cytryną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne szparagi które uwielbia cała moja rodzina.
Zawsze znikają co do jednego z pytaniem czemu tak mało ;)
Smażone na maśle klarowanym, z chrupiącym sezamem, nutą cytryny oraz świeżo mielonego pieprzu.
Idealnie smakują z czosnkową grzanką lub jako dodatek do dania głównego.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. zielonych szparagów
    sól, cukier
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki sezamu
    świeżo mielony czarny pieprz

Szparagi z sezamem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w wodzie z cukrem i solą, odcedzić, przekroić na pół.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane z sokiem z cytryny.
    Dodać szparagi oraz sezam.
    Smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.
    W między czasie doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy