Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

0 (0 ocen)

  • 40 min

To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów w sezonie szparagowym! Pieczone szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej – to niemal klasyk. Chrupiące szparagi w parmezanowej posypce, otulone szynką… Mniam.. do tego jajko na miękko, kilka pomidorków i mamy wykwintne śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦500 g zielonych szparagów
    ◦100 g szybki parmeńskiej w plasterkach
    ◦50 g tartego parmezanu
    ◦3 łyżki oliwy
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦2 łyżeczki soku z cytryny
    ◦sól
    ◦pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

    Zielone szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce – zielonych szparagów nie trzeba obierać!

    W miseczce łączymy oliwę z cytryną i przeciśniętym czosnkiem, mieszamy. Oliwą delikatnie smarujemy szparagi i posypujemy solą. Szparagi obtaczamy w parmezanie i po 5-6 sztuk owijamy w 1-2 plasterki szynki parmeńskiej.

    Tak przygotowane szparagi zapiekamy ok. 15-20 minut.

    Podajemy ciepłe.

    Ja szparagi zaserwowałam z grillowanymi pomidorkami i jajkiem na miękko.

    Smacznego!



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować