Szparagi z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar z jarzyn gotowałem na wolnym ogniu około 30 minut. Ostudziłem. Włożyłem filet z łososia i powoli doprowadziłem do lekkiego wrzenia . Trzymałem na małym ogniu około 10 minut. Łososia pozostawiłem w wywarze do wystygnięcia. Wyjąłem , zdjąłem skórę i usunąłem ości.
Szparagi wrzuciłem do wrzącej , osolonej wody i gotowałem około 20 minut.
Odsączyłem i pozostawiłem do ostudzenia.
Sos
Zioła drobno posiekałem , wymieszałem ze śmietaną , majonezem , sokiem z pół cytryny i szczyptą soli.
Łososia podzieliłem na mniejsze kawałki. Obrane , ugotowane na twardo jajka pokroiłem w plastry. Ułożyłem szparagi , łososia i jajka na półmisku , polałem sosem. Posypałem siekaną pietruszką , a większymi listkami udekorowałem całość.
Komentarze