Szparagi z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na szparagi ,więc trzeba korzystać ile wlezie :)

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g świeżego filetu z łososia
    2 pęczki zielonych szparagów
    4 jajka ugotowane na twardo
    litr bulionu warzywnego
    200 ml gęstej śmietany
    kilka łyżek majonezu
    świeże zioła (bazylia ,koperek ,natka pietruszki)
    cytryna
    sól ,pieprz

Szparagi z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar z jarzyn gotowałem na wolnym ogniu około 30 minut. Ostudziłem. Włożyłem filet z łososia i powoli doprowadziłem do lekkiego wrzenia . Trzymałem na małym ogniu około 10 minut. Łososia pozostawiłem w wywarze do wystygnięcia. Wyjąłem , zdjąłem skórę i usunąłem ości.

    Szparagi wrzuciłem do wrzącej , osolonej wody i gotowałem około 20 minut.
    Odsączyłem i pozostawiłem do ostudzenia.

    Sos
    Zioła drobno posiekałem , wymieszałem ze śmietaną , majonezem , sokiem z pół cytryny i szczyptą soli.

    Łososia podzieliłem na mniejsze kawałki. Obrane , ugotowane na twardo jajka pokroiłem w plastry. Ułożyłem szparagi , łososia i jajka na półmisku , polałem sosem. Posypałem siekaną pietruszką , a większymi listkami udekorowałem całość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy