Niestety sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Każdego roku staram się wykorzystać ten czas jak najlepiej. Danie będzie pyszne również z kaszą kuskus zamiast ziemniaków.
Składniki:
Składniki:
Opakowanie białych szparagów
5 dużych plastrów szynki
Sos beszamelowy:
prawie pół kostki masła
mleko
mąka
żółtko jaja
przyprawa typu Warzywko
sól
pieprz
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
Szparagi w szynce w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie z cukrem. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sporo mleka (prawie tyle ile chcemy mieć sosu). Łyżeczkę Warzywka zalewamy pół szklanki wrzątku i mieszamy. Powstały w ten sposób bulion dodajemy do masła i mleka. Zaprawiamy mąką, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość sosu. Żółtko rozkłócamy z odrobiną gorącego sosu i dodajemy do reszty. Przyprawiamy sokiem z cytryny (trzeba dać dość sporo, żeby sos nie był mdły), solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy szparagi są gotowe, kroimy je na połowy i zawijamy po cztery części w plaster szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20-25 minut.
Komentarze