Szparagi w boczku z panierowanym serem żółtym

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne połączenie szparagów i boczku z panierowanym plastrem sera żółtego. Tak przygotowane szparagi możemy potraktować jako samodzielny posiłek lub podać np z frytkami czy też ziemniaczanym puree.

martyna
  • 5 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

500g zielonych szparagów
350g boczku surowego, parzonego w cieniutkich plastrach
świeżo mielony czarny pieprz
sól
500g sera żółtego w kawałku
2 jajka
bułka tarta do panierowania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szparagi w boczku z panierowanym serem żółtym

  • 1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce. Blanszujemy na osolonym wrzątku, odcedzamy.
    Każdego szparaga owijamy plastrem boczku.
  • 2. Ser kroimy w 1-2 cm plastry, panierujemy w roztrzepanych jajkach a następnie bułce tartej.
  • 3. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, kładziemy szparagi, oprószamy je świeżo mielonym czarnym pieprzem, obok układamy panierowany ser.
    Pieczemy ok 20min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Szparagi podajemy z serem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Szparagizielone szparagiszparagi w boczkupanierowany ser żółty
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0779hjt

Dodane przez: Di bloguje

Wafle ryżowe w jajku z żółtym serem (tosty,...

Na ciepło są rewelacyjne, choć...

pyszne :)

Dodane przez: beciiaaa

Jajko zapiekane w boczku z pieczarkami i...

Jajko i boczek to dość popularna...

jajecznica z szynką, cebulka i serem żółtym

Dodane przez: anka1988

Jajecznica z szynką, cebulką i żółtym serem

Jedna z naszych ulubionych propozycji...

Babka ziemniaczana z żółtym serem

Dodane przez: Świeca Urszula

Babka ziemniaczana z żółtym serem

Babka ziemniaczana pochodzi z przepisu...

śliwki w boczku

Dodane przez: bozena58

Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym

Pieczone śliwki w boczku to smaczna...

image-0c7i7a7

Dodane przez: Di bloguje

Pogacze twarogowe z żółtym serem

Pogacze to takie niewielkie, węgierskie...