Szparagi w boczku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie ma się co rozwodzić, są po prostu przepyszne! Szparagi i boczek to kolejne połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonałym dodatkiem będzie jajko sadzone lub na miękko albo pieczone talarki ziemniaczane. Gorąco zachęcam do wypróbowania :).

  • 30 min

Składniki:

  • zielone szparagi
    boczek w plastrach – 1 plaster na 1 szparag
    olej

Szparagi w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myję i osuszam. Odrywam zdrewniałą końcówkę (sama złamie się w odpowiednim miejscu). Końcówkę wyrównuję nożem. Do małej miseczki wlewam odrobinę oleju, za pomocą pędzelka smaruję szparagi. Każdy zawijam w plaster boczku, naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oleju, układam w nim szparagi. Piekę w temperaturze 200 stopni około 20 minut (aż szparagi zrobią się miękkie a boczek zarumieni).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy